Razvlaževanje zraka v hladilnici



Pri skladiščenju živil, kot so meso in klobase, mlečni izdelki, testenine in zamrznjena živila, ima optimalno razmerje med primerno sobno temperaturo in vlažnostjo najvišjo prioriteto za trajno visoko kakovost izdelkov. Pogosto lahko sobne razmere, ki le za kratek čas odstopajo od idealnih, povzročijo veliko škodo.

Težava s preveliko vlažnostjo zraka

Nadzor vlažnosti predstavlja poseben izziv. Neizogibno je, da v skladišče priteka topel in vlažen zrak, na primer ob vnosu ali iznosu blaga. Vlago lahko v zrak sproščajo tudi novi izdelki v skladišču. Trajna in varna odstranitev te vlage je stalna težava za številne upravljavce, zlasti pri temperaturah skladiščenja, ki so pogosto precej nižje od 0 °C. Ko voda kondenzira iz zraka, se izloča kot tekočina ali v skladiščih z globoko zmrzaljo kot led na tleh, stenah in blagu. To vodi do poškodb izdelkov in ogroža varnost obratovanja. Na spolzkem ledu namreč lahko zdrsne ljudem, kar lahko vodi do poškodb, lahko pa zdrsnejo tudi viličarji.
Nastanek ledu na skladiščenem blagu
Nastanek ledu na napravah
Nastanek ledu na izparilnikih

Popolnoma izoliran adsorpcijski sušilnik omogoča zunanjo namestitev

Sistemi za razvlaževanje, ki so nameščeni v samih prostorih uporabe, imajo običajno to pomanjkljivost, da morajo imeti zelo debelo (in ustrezno drago) zunanjo oblogo za lastno izolacijo. Seveda omejujejo tudi prostor, ki je na voljo za shranjeno blago v ustreznih prostorih. Podjetje Condair je razvilo rešitev, pri kateri je mogoče razvlaževalnike zraka postaviti zunaj prostorov, v katerih se uporabljajo, in delujejo od tam. To pomeni, da imajo upravljavci skladišč na voljo več prostora in lahko prihranijo tudi pri stroških.