Razvlaževanje zraka v hladilnici
Pri skladiščenju živil, kot so meso in klobase, mlečni izdelki, testenine in zamrznjena živila, ima optimalno razmerje med primerno sobno temperaturo in vlažnostjo najvišjo prioriteto za trajno visoko kakovost izdelkov. Pogosto lahko sobne razmere, ki le za kratek čas odstopajo od idealnih,
povzročijo veliko škodo.
Težava s preveliko vlažnostjo zraka
Nadzor vlažnosti predstavlja poseben izziv. Neizogibno je, da v skladišče priteka topel in vlažen zrak, na primer ob vnosu ali iznosu blaga. Vlago lahko v zrak sproščajo tudi novi izdelki v skladišču.
Trajna in varna odstranitev te vlage je stalna težava za številne upravljavce, zlasti pri temperaturah skladiščenja, ki so pogosto precej nižje od 0 °C. Ko voda kondenzira iz zraka, se izloča kot tekočina ali v skladiščih z globoko zmrzaljo kot led na tleh, stenah in blagu. To vodi do poškodb izdelkov in ogroža varnost obratovanja. Na spolzkem ledu namreč lahko zdrsne ljudem, kar lahko vodi do poškodb, lahko pa zdrsnejo tudi viličarji.