Skladiščenje vina

 
Vlaženje za skladiščenje vina

Dobra zemlja, sončna pobočja, strastni vinogradniki: to so najboljši pogoji za pridelavo dobrih vin. Za ohranitev ali celo izboljšanje kakovosti vin je treba v skladiščnih prostorih in vinskih kleteh strogo vzdrževati stalno temperaturo in vlažnost. Suh zrak in tudi zrak, ki vstopa skozi stranice soda, lahko povzroči, da vino izhlapi, in to se nadaljuje, dokler je vlažnost znotraj soda enaka vlažnosti okoliškega zraka v skladiščnem prostoru.

Tudi ustekleničena vina, ki so že zaprta z zamaški iz plute, potrebujejo konstantne klimatske razmere, drugače se bo vino spremenilo v kis.


Hladni, temni in dovolj vlažni prostori so pogoj za optimalno skladiščenje vina. Ali lahko statični sistem za vlaženje ustvari ustrezne klimatske razmere ali pa je treba uporabiti sistem, ki je priključen na prezračevanje, je odvisno od pogojev na mestu samem. Naložba se bo v vsakem primeru izplačala.