Vlaženje zraka v vinskih kleteh


Rodovitna prst, sončna pobočja, strastni vinarji: to so najboljše predpostavke za pridelavo dobrega vina. Za ohranjanje ali celo izboljšanje kakovosti vin, je treba v skladiščih in vinskih kleteh poskrbeti za stalno temperaturo in dosledno regulirati zračno vlago.

Suh zrak povzroča – tudi prek stene sodov – redčenje vina, ki traja, dokler se v skladišču ne vzpostavi ravnovesje vlage v zraku.

Tudi že zamašena steklenica vina zahteva stalne klimatske pogoje, kajti v nasprotnem primeru se vino spremeni v kis. Hladne temperature, temni prostori in zadostna raven vlage – to so optimalni pogoji za skladiščenje vina. Če ustrezne klimatske pogoje zagotovite s stacionarno napravo za vlaženje ali s sistemom, povezanim s prezračevanjem, je odvisno od pogojev na mestu postavitve. Investicija se vam bo v vsakem primeru povrnila.
Skladiščenje vina